Choď na obsah Choď na menu

Achájci

30. 5. 2012

 Achájci boli jeden z hlavných starogréckych kmeňov; boli hlavným obyvateľstvom severnej časti Peloponézu a južnej Tesáilie v dobe mykénskej civilizácie, t. j. pred pádom Tróje a mali bronzové zbrane a nástroje. Boli porobení Dórmi, ktorí už mali železné zbrane a nástroje, a v dôsledku toho donútení opustiť Arkádiu a Acháju a snáď sa aj zčasti presunúť na severné pobrežie Malej Ázije. Podľa Homéra predstavovali tú časť gréckeho vojska, ktorá bojovala pred Trójou a zostala na území Malej Ázie. Ako etnická skupina indoeurópskeho pôvodu sa podieľali významne na formovaní starovekého gréckeho národa

Prvý raz ich zrejme (identita je sporná) spomínajú chetitské pramene v 14. až 13. stor. pred Kr. pod názvom kráľovstvo „Achchijava“, čo bola námorná veľmoc v tesnom susedstve Chetitov, teda na Rodose alebo na maloáziskom pobreží. Okrem toho Achájci zrejme tvorili súčasť „morských národov“, ktoré ohrozovali Egypt v 13. stor. pred Kr.

Achájci boli každopádne neskôr hlavným obyvateľstvom severnej časti Peloponézu a južnej Tesálie v období mykénskej civilizácie, t.j. pred pádom Tróje. Mali bronzové zbrane a nástroje. Boli porobení Dórmi, ktorí už mali železné zbrane a nástroje, a v dôsledku toho donútení opustiť Arkádiu a Acháju a snáď sa aj zčasti presunúť na severné pobrežie Malej Ázie. Podľa Homéra predstavovali tú časť gréckeho vojska, ktorá bojovala pred Trójou a zostala na území Malej Ázie. Ako etnická skupina indoeurópskeho pôvodu sa podieľali významne na formovaní starovekého gréckeho národa .